Sudjelovanje na stručnom skupu “Novi horizonti volontiranja: inovacije, trendovi, zagovaranje”, Sisak (18. – 20.03.)

21. ožu 2024. | Novosti i objave

U razdoblju od 18. – 20. ožujka 2024. u Sisku je voditeljica lokalnoj volonterskog centra “POZITIVA” sudjelovala na stručnom skupu “Novi horizonti volontiranja: inovacije, trendovi, zagovaranje” organiziranom od strane Hrvatskog centra za razvoj volonterstva kao krovne organizacije za volontiranje u Republici Hrvatskoj.

  • Koji su novi trendovi u “svijetu” volonterstva?
  • Izrada i donošenje Nacionalnog programa za razvoj volonterstva?
  • Kako pokrenuti inicijativu izrade lokalnih planova/programa za razvoj volonterstva?
  • Profesionalizacija i valorizacija zanimanja Koordinator/ica volontera?

…su samo neki od pitanja i tema o kojima se voditeljica educirala i informirala zajedno s drugim predstavnicima volonterskih centara s područja cijele Hrvatske, a sve u cilju još kvalitetnije provedbe dvogodišnjeg programa volonterskog centra “POZTIVA” financiranog od strane Ministarstva rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike.

Također, raspravljalo se o stanju volonterstva u Hrvatskoj (Izvjestaj pronadjite ovdje: https://shorturl.at/dzMT2 ), o trendovima koje primjećujemo u našim zajednicama te o planovima koje HCRV ima za tekuću godinu.

Dio edukacije je posvećen i radionici o uključivanju ranjivih skupina u volontiranje. Razgovarali smo o izazovima i mogućim rješenjima uključivanja raznih skupina građana u volontiranje i vježbali smo izradu strategije uključivanja ranjivih skupina u naše volonterske programe.

Ujedno su na skupu predstavljeni rezultati zanimljivog ERASMUS+ projekta. Jedan značajan rezultat tog projekta je akademski kurikulum za edukaciju koordinatora volontera “Upravljanje volonterskim programom”, koji uključuje širu perspektivu o volonterstvu, uz klasične korake koji su prisutni u svakom radu s volonterima. Dio je to napora za dodatnu valorizaciju zanimanja Koordinator/ica volontera kao izuzetno zahtjevne uloge. Uz kurikulum, izrađeni su i vodiči za razvoj inkluzivnog volontiranja, volontiranja i vrijednosti, kriznog volontiranja i Etički kodeks koordinatora volontera. Rezultate, koji će uskoro biti prevedeni na hrvatski jezik, mozete pronaci na www.evi-dems.eu.

Nove objave