Održano je predavanje „Volontiraj i TI!“

24. ožu 2023. | Novosti i objave

22. ožujka 2023. godine održano je predavanje „Volontiraj i TI!“ u sklopu info kampanje  projekta „Osposobljavanjem OCD-a do bolje i ljepše zajednice“, UP.04.2.1.11.0353. Projekt provodi Udruga mladih „Mladi u EU“ zajedno u partnerstvu sa Konjičkim klubom „Kolan“ – Udruga za aktivnosti i terapiju pomoću konja u razdoblju od 23.06.2022. do 23.12.2023. godine.

Cilj projekta je jačanje kapaciteta lokalnih OCD-a kroz sudjelovanje na formalnim izobrazbama na polju financijskog upravljanja i procesa javne nabave. Provedbom neformalnih edukacija o volonterstvu i volonterskih akcija/programa omogućit će se jačanje volonterske scene u lokalnoj zajednici.

Kao gost predavanja došao je zamjenik ravnateljice Nacionalne zaklade za razvoj civilnog društva Luka Bogdan koji je pozdravio sudionike događanja te u kratkom obraćanju ih informirao o planiranim natječajima u novoj financijskoj omotnici Europskog socijalnog fonda (2021. – 2027.).

Predavanje održano u sklopu info kampanje „Volontiraj i TI!“ održao je vanjski suradnik, ravnatelj Razvojnog europskog centra inicijativa, Vinko Livaković. Informirao je okupljene o glavnim aspektima volontiranja, načinima motiviranja i uključivanja volontera, volonterskog sceni u Šibensko-kninskoj županiji, ali i o volontiranju na nacionalnoj razini, benefitima volontiranja koje imaju pojedinci koji volontiranju, ali i cijela lokalna zajednica.

U kontekstu benefita koje mogu imati pojedinci tj. volonteri i lokalna zajednica od organizacije i provedbe volontiranja okupljenima se za kraj predavanja kratko obratila voditeljica volonterskog centra „POZITIVA“, Sanja Barišić, koja je ukratko predstavila najistaknutije volonterske akcije ekološkog karaktera koje je provela Udruga mladih „Mladi u EU“ u svom dosadašnjem radu te je najavila veliku volontersku akciju koja će se održati 26. ožujka 2023. povodom obilježavanja Svjetskog dana voda. U cilju provedbe navedene akcije ostvarena je suradnja sa Kulturno ekološkom udrugom „Caretta Caretta“ iz Zatona, inače dobitnikom volonterske nagrade za najistaknutijeg organizatora volontiranja na području Šibensko-kninske županije za 2022. godinu.

Ukupna vrijednost projekta iznosi 55.039,99 eura (414.698,79 HRK). Iznos bespovratnih sredstava koji sufinancira Europska unija iz Europskog socijalnog fonda iznosi 46.783,99 eura (352.493,97 HRK).