Nacionalna konferencija o volonterstvu – Razvoj volonterstva: Trebaju li nam novi putokazi?

13. pro 2022. | Novosti i objave

Hrvatski centar za razvoj volonterstva, u petak, 9.12. organizirao je konferenciju koja je okupila oko 100 sudionika/ca, predstavnica i predstavnika udruga, volonterskih centara, javnih ustanova iz područja obrazovanja, predstavnika institucija i volontera, tematizirala je potrebu za strateškim pristupom razvoju volonterstva s obzirom trendove brzih društvenih promjena.

U posljednjih nekoliko godina trendovi brzih društvenih promjena, krize, nove tehnologije i digitalizacija utjecali su na volonterstvo. Svjedoci smo povećanog broja neformalnih volonterskih aktivnosti, većeg broja volontera koji riskiraju vlastitu dobrobit i sigurnost (odgovor u kriznim situacijama, zagovaranje ljudskih prava, potpora izbjeglicama, prirodne katastrofe), inkluzivnijih volonterskih programa, porasta volontiranja u velikim događanjima i “volonturizma”. Svi ovi novi razvojni trendovi mogu imati pozitivne, ali i izazovne aspekte. Stoga je ključno stvoriti poticajno okruženje za razvoj volontiranja kao transformativne snage u desetljeću djelovanja usmjerenog na jačanje naših demokracija, građanskog angažmana, europskih vrijednosti, postizanje ciljeva održivog razvoja, odgovor na krize i proces oporavka za osiguranje otpornih i održivih zajednica.

Organizacija i provedba nacionalne konferencije o volonterstvu sufinancira se sredstvima Europskog socijalnog fonda kroz projekt “Radius V” te kroz CERV program kroz projekt CERVIS (Citizens Engagement for Recovery – Volunteering in Solidarity) kojeg provodi Centar za europsko volontiranje, u suradnji sa svojim članskim organizacijama, između ostaloga i s HCRV-om