“It all began one day / Sve je započelo jednog dana..” – priča ESC volonterke Caterine Rende Dominis

17. stu 2020. | ESC, Novosti i objave

Sve je započelo jednog dana, kada sam skupila hrabrosti postaviti pitanje direktno Europskom parlamentu na Instagramu. Bio je to Međunarodni dan milosrđa i njihov je post tog dana opisivao rad mladih Europljana koji su voljni podijeliti svoje vrijeme, trud i vještine kako bi pomogli društvu da napreduje.
To me je dovelo do otkrića European Solidarity Corps-a i svih inspirativnih aktivnosti u kojima su uključeni. Odgovorili su mi, pridružila sam se, a ostalo je povijest. Istog dana otkrila sam Udrugu Mladih u EU i nakon nekoliko sati uznemirenog klikanja i tipkanja kako bih otkrila još, napokon sam skupila hrabrosti i prijavila se za dobrovoljno iskustvo.
Što me uistinu motiviralo? Da bih odgovorila na ovo pitanje, moram započeti rekavši da sam od malih nogu bila fascinirana volontiranjem i aktivno to činila kao izvannastavnu aktivnost tijekom svojih srednjoškolskih i sveučilišnih dana. Tijekom studija sam stekla radno iskustvo, uglavnom za privatni sektor. To me iskustvo izgradilo, i u to mi je vrijeme bilo vrlo motivirajuće. Međutim, stvaranje rasta za tvrtku ili povećanja njezine produktivnosti i prihoda, polako je postajao manje motivirajući u usporedbi sa satisfakcijom koju sam osjećala nakon volonterskog rada. Kako je na kraju svakog dana ta spoznaja postajala sve snažnija, došla sam do jednostavnog zaključka: trebam uložiti više vremena i truda pokušavajući učiniti svijet boljim mjestom.
Ta me je misao dosta vremena pratila i zbog nje sam izabrala studij međunarodnih odnosa na magisteriju. Što me konačno dovodi i do direktne motivacije za odluku o pridruživanju Mladima u EU. Da budem vrlo iskrena, shvatila sam da sam neizmjerno narasla tijekom magistarskog studija i postala sam svjesnija važnosti rada EU-a, puno više nego što sam bila prije studija. Stoga sam postala i aktivnija, trudeći da otkrijem više o aktivnostima, politikama i najvažnije o ideologiji EU-a, koja proizlazi iz njezinog nastanka i povijesti. I prihvatila sam ju, shvativši da je to vrsta političkog i društvenog pokreta kojem se želim priključiti. Mladi u EU osvještava studente, kako bih bila voljela da su i mene informirali u mlađim danima. Udruga pomaže u podizanju svijesti kod mlađih generacija o temama koje, iako se često zanemaruju, utječu na sve nas i trebaju biti lakše dostupne jednoj mlađoj populaciji do koje je često problematično doći. Stoga mogu reći da vjerujem u posao koji se ovdje odrađuje i da se nadam da ću napokon stvarno pomoći u ovom pokretu, ne samo kao izvanredna aktivnost nakon posla kao u prošlosti, već sa potpunim posvećivanjem .
I, posljednje, ali ne manje važno: Šibenik je najblaže rečeno grad prelijepih pogleda od kojih zastaje dah. On se zrcali u jednom od najljepših mora Sredozemlja. Dakle, recimo samo da izbor mjesta rada sigurno nije bio obeshrabrujući faktor!

Nove objave