Istraživanje o utjecaju volontiranja na mentalno zdravlje i kvalitetu života volontera/ki

10. tra 2024. | Novosti i objave

Na probleme mentalnog zdravlja gleda se drugačije nego li na probleme tjelesnog zdravlja. Nedostatak znanja, neupućenost, ali i diskriminacija česti su razlozi koji idu tome u prilog. Smatralo se da je sramota imati neku mentalnu bolest. No, s obzirom na to da raste broj ljudi s problemima mentalnog zdravlja prepoznata je i potreba da se javnost educira i senzibilizira jer se mentalna bolest može dogoditi svakome od nas i nitko nije izuzet od toga. Stoga je važno osvijestiti ljude da postoje problemi i takve vrste. Važno je znati kako se u današnje vrijeme ne mogu i ne smiju ignorirati mentalne bolesti i teškoće mentalnog zdravlja.

Jedan od načina samopomoći jest i volontiranje. Iako smo obično fokusirani na dobrobit koju volontiranje donosi korisnicima, ono donosi niz dobrobiti i samim volonterima. Jedna od tih dobrobiti jest i utjecaj na očuvanje mentalnog zdravlja. Osim utjecaja volontiranja na volontere, volontiranje može pozitivno utjecati i na korisnike volonterskih usluga. Volonteri koji rade direktno s korisnicima omogućuju im bolji, kvalitetniji i bogatiji život. Brinu o njima, vode računa o njihovim potrebama i željama. Korisnici se tako bolje osjećaju, što u konačnici utječe i na njihovo bolje mentalno zdravlje.

Volonterski centar “POZITIVA” tijekom mjeseca travnja i svibnja provodi online anonimno istraživanje o utjecaju volontiranja na mentalno zdravlje i kvalitetu života volontera/ki na području cijele Šibensko-kninske županije.

Link za pristup anonimnom upitniku nalazi se ovdje.

Ovim putem Vas molimo da izdvojite 10 minuta svoga vremena za ispunjavanje upitnika te doprinesete istraživanju čiji će rezultati biti javno predstavljeni javnosti na Međunarodni dan volontera 2024. godine.

Nove objave