Hrvatski volonteri u Ukrajini: ‘Želimo promijeniti svijet, zato ovo sve radimo’

3. ožu 2022. | Novosti i objave

Goran Šimić, Toni Turčinov, Tomislav Pešić i Ante Škugor iz Šibenika, odnosno Murtera su potegnuli, prvo do Mađarske, a potom i Slovačke kako bi pomogli izbjeglicama iz Ukrajine.

Njih četvorica, dva kombija, stotine prijeđenih kilometara i veliko srce. Tako se u nekoliko riječi mogu opisati Goran Šimić, Toni Turčinov, Tomislav Pešić i Ante Škugor. Iz Šibenika, odnosno Murtera su potegnuli, prvo do Mađarske, a potom i Slovačke kako bi pomogli izbjeglicama iz Ukrajine. Goran je dobio nagradu Ponos Hrvatske za zaštitu okoliša, odmah nakon toga sjeo je u kombi i krenuo u akciju. Ekipa je u Mađarskoj treba pokupiti Ukrajince, sve je bilo dogovoreno, i odvesti ih u Hrvatsku. Igrom sudbine, izbjeglice su se snašle i sjele neki autobus za Jadran. Ekipi nije preostalo ništa nego da potraži druge ljude kojima treba pomoći. Sjeli su opet u kombi i uputili se u Slovačku, na granicu u mjestu Višne Nemecke, odmah pokraj ukrajinskog grada Užgoroda gdje smo ih i zatekli.

– Uvijek smo na pomoć ljudima. Pomagali smo i u Petrinji i stalno imamo neke akcije. Pričali smo kako bi valjalo pomoći ljudima, dogovorili smo kombije od Malonogometnog kluba Murter i otisnuli se na put. Uzeli smo sa sobom i humanitarnu pomoć, potrepštine, lijekove, higijenske preparate… sve što bi ovim ljudima moglo biti od pomoći. Srećom, sada kada smo ovdje vidimo da je situacija pod kontrolom. Drago nam je da nema previše ljudi kojima je prijeko potreba pomoć – kaže Toni, inače načelnik općine Murter-Kornati. Tomislav je pak tajnik spomenutog MNK Murter.