Sretan vam Međunarodni dan volontera!

Pisanju ovog članka doprinijeli su volonteri koji trenutno volontiraju u udruzi mladih ”Mladi u EU” preko Europske volonterske službe. 

Danas, 5. prosinca Svjetski je dan volontera. Cilj ove obljetnice je volonteri i organizacije podijele svoje vrijednosti i promoviraju svoj rad među svojim zajednicama.

Europska unija prepoznaje građanske vrijednosti poput volonterstva te ih podupire na svim razinama. Možda najpopularnija od metoda na koje Europska komisija podupire volonterstvo je Europski volonterski servis (EVS). EVS pruža mladima mogučnost putovanja u inozemstvo kako bi volonterskim radom ne samo doprinijeli zajednici u kojoj volontiraju već i unaprijedili vlastite vještine i sebe same kao osobe. Europska volonterska služba može uključivati razne aktivnosti u području rada s mladima, kulture, zaštite okoliša i sl.

Tokom EVS-a mladi će imati priliku učiti kroz volonterski rad u svojim hosting organizacijama kroz ne-formalne i informalne metode učenja. Učeći kroz volonterski rad u organizaciji civilnog društva i informalno tokom svog slobodnog vremena, ne samo da ćete steći nove vještine potrebne za lakši pronalazak posla po povratku u matičnu zemlju već ćete upoznati bolje i samog sebe kao osobu.

Naša EVS avantura dovela nas je u Šibenik, lijepi gradić u regiji Dalmaciji koja se nalazi na jugu Hrvatske. Tijekom našeg EVS-a očekujemo da ćemo ojačati naše komunikacijiske vještine i izići iz naše comfort zone, te da će nas cijelo ovo iskustvo na kraju učiniti i boljim ljudima. Također, tokom naše EVS avanture imati ćemo priliku upoznati nove ljude, običaje i tradiciju, a ne smijemo izorstaviti niti gastronomiju. Smatramo da je program Erasmus + vrlo važan za izgradnju bolje budućnosti i bolju Europu!

I što drugo reći nego …. sretan vam Međunarodni dan volontera!