Poziv mladima za pridruživanje YEVE zajednici!

18. kol 2022. | Novosti i objave

Hrvatski centar za razvoj volonterstva, u partnerstvu s organizacijama iz Belgije, Španjolske, Italije, Bugarske, Francuske, Rumunjske i Portugala želi doprinijeti stvaranju YEVE zajednice mladih koja će:

– poticati i olakšati aktivno uključivanje europskih mladih građana u dobi od 18 do 30 godina u izgradnji živahne europske demokracije i podići svijest među mladima o tome kako funkcionira Europska unija i demokratskoj ulozi Europskog parlamenta te osnažiti mlade da postanu aktivni građani i igraju aktivnu ulogu u demokratskom životu, uključujući sudjelovanje na europskim izborima;

– povezati mlade ljude s ciljevima Europske godine mladih 2022. kako bi stavila fokus na važnost doprinosa mladih u izgradnji bolje budućnosti koja je zelenija, inkluzivnija i digitalnija;

– ponuditi priliku mladima da zajedno uče i podijele svoje vizije Europske unije u razdoblju nakon pandemije, da se međusobno povežu te uključe u edukaciju i aktivnosti promocije u različitim dijelovima Europske unije.

YEVE zajednica dio je istoimenog projekta YEVE (Young Europeans Volunteering for Europe), a istovremeno YEVE znači i „davati“. Ovaj projekt sufinanciran je sredstvima Europskog parlamenta, a njegov doprinos posebno je značajan u ovoj godini – Europskoj godini mladih.

Pridružiti se YEVE zajednici mogu svi aktivni mladi u dobi od 18 do 30 godina, koji imaju malo ili nemaju nikakvih iskustava i znanja o funkcioniranju Europske unije, a 6 mladih iz Hrvatske bit će odabrano za sudjelovanje u edukacijama organiziranima online, nacionalno i u inozemstvu. Proces selekcije kandidata odvijat će se u tri koraka:

1. Iskaz interesa mladih. Prikupljanje iskaza interesa otvoreno je do četvrtka, 18.8.2022. putem Google obrasca. Nakon prikupljenih iskaza interesa mladih, projektni tim pojedinačno će kontaktirati svakog prijavitelja o ispunjavanju uvjeta za slanje kompletne prijave. Obrazac za iskaz interesa nalazi se na linku: https://forms.gle/9JFkL9F35GjYcynN9

2. Popunjavanje prijavnice. U drugom koraku svakom će kandidatu individualno biti poslana prijavnica putem google obrasca te upute za dostavljanje popratne dokumentacije koju je potrebno poslati zajedno s prijavnicom najkasnije do srijede, 31.8.2022.:      

      – kratak video u trajanju od max. 2 minute ili napisati max. 1 stranicu eseja kojima ćete objasniti zašto smatrate da mladi lideri, volonteri mogu učiniti pozitivnu promjenu/razliku u EU te opisati i objasniti situaciju/problem koji biste htjeli riješiti u svojoj zajednici;

     – pismo preporuke (od nastavnika, neprofitne organizacije, prijatelja, člana obitelji, lokalne samouprave) u kojem se jasno ističe Vaša predanost aktivnom angažmanu i doprinosu zajednici.

3. Intervju s kandidatima koji su ušli u najuži krug. Intervju s kandidatima koji su ušli u najuži krug bit će obavljeni online putem ZOOM aplikacije ili telefonski, 5.09.2022. o čemu će kandidati biti obavješteni najkasnije 1.09.2022.

Kriteriji za odabir kandidata za sudjelovanje na edukaciji:

– popunjeni iskaz interesa i prijavnica sa svim popratnim dokumentima;

– aktivni mladi u dobi od 18 do 30 godina s malo ili gotovo nikakvim iskustvima ili znanjima o funkcioniranju Europske unije;

– registrirani profil ili namjera registriranja putem platforme together.eu

– dostupnost za sudjelovanje u svih 8 modula edukacije. Obvezno je sudjelovanje u svim modulima edukacije koja će pokriti obrazovne cjeline koje se odnose na funkcioniranje Europske unije i Europskog parlamenta, EU vrijednosti te kako ih implementirati u praksi, koncept i metode volontiranja te ostalih oblika aktivnog angažmana, leadership i organizaciju kampanja, medijsku pismenost. Edukacija će biti organizirana kroz 8 susreta, odnosno obrazovnih modula u kombinaciji s nacionalnim i/ili međunarodnim sudionicima, online i uživo (u RH i Bruxellesu).

Napomena: troškove sudjelovanja (putni troškovi, smještaj i prehrana) na svim edukacijama koje se organiziraju uživo u Hrvatskoj i Belgiji snosi Hrvatski centar za razvoj volonterstva.

Više informacija nalazi se na našoj stranici, a možete nas kontaktirati i putem maila: hcrv@hcrv.hr ili na broj mobitela: 091 468 29 42.