Udruga mladih “Mladi u EU” održala je završnu konferenciju prve godine provedbe Erasmus+ akreditacije

19. sij 2023. | Novosti i objave

Dana 19. prosinca 2022. godine održana je “Završna konferencija” dodijeljene Erasmus+ akreditacije “2021-1-HR01-KA151-YOU-000011066” kojeg udruga mladih “Mladi u Europskoj uniji” provodi s partnerima “Noi@Europe”,Omladinski centar ”KRIK”, ”ADEFIS juventud internacional”, “Poraka Nova”, “Institute Perspectives” i “Euroaccion Murcia. Konferencija je okupila predstavnike lokalnih organizacija kao i zainteresiranu javnost s ciljem predstavljanja postignutih rezultata i ishoda projekta.

Na završnoj konferenciji široj javnosti predstavljeni su opći podatci o Erasmus+ Programu, ostvareni rezultati projekta i provedene aktivnosti projekta te utjecaj na mlade i zajednicu u cjelini. Prvim treningom, sudionici su tijekom sedam dana mobilnosti stekli vještine izrade i provedbe volonterskih projekata na lokalnoj razini, te su se upoznali s programima Europske unije u području volonterstva. Na drugoj mobilnosti (razmjeni mladih), sudionici su razmjenjivali iskustva i mišljenja o zaštiti okoliša u različitim lokalnim kontekstima te su se upoznali s digitalnim alatima koji se koriste u promociji zaštite okoliša. Ona je u potpunosti bila posvećena očuvanju okoliša i načinima promocije održivog razvoja, te su na njoj sudionici stekli nova znanja o ekološkom utjecaju na planet Zemlju i čovjekovo zdravlje.  Također, usporedili su dobre prakse iz svojih lokalnih sredina sa drugim sudionicima te su radili na online promociji zelenih tema.

Jedan od glavnih rezultata projekta je brošura, čiju su izradu sudionici započeli tijekom mobilnosti te koja će biti poslana svim prisutnim na ovoj konferenciji, koja ima za cilj informirati mlade i druge organizacije o aktivnostima provedenim tijekom projekta.

Implementacija aktivnosti ovog projekta imala je višestruke benefite. Sudionici su razvojem vlastitih vještina postali spremniji, kako za tržište rada tako i za veći angažman u društvu. Nadalje, sudionici su stekli vještine i dobili alate kojima se lakše mogu društveno angažirati i doprinijeti pozitivnim promjenama u svojoj lokalnoj zajednici. Također, sudionici su stekli brojne kompetencije i vještine kroz sudjelovanje u projektu, uključujući jezične vještine, vještine rada u internacionalnom timu te digitalne vještine koje su im omogućile korištenje raznih digitalnih alata u promociji projekta na web stranicama i društvenim mrežama. Sudionici su ojačali svoje kompetencije te su se aktivno uključili u rad svojih organizacija, što je potaknulo jačanje rada s mladima u njihovim lokalnim sredinama.