Obilježavamo Međunarodni dan mira – 21. rujna

23. ruj 2019. | Novosti i objave

Diljem svijeta 21. rujna se obilježava Međunarodni dan mira. Rezolucijom UN-a iz 2001. godine 21. rujna određen je danom nenasilja i prekida neprijateljstava na globalnoj razini. Međunarodni dan mira utemeljila je Opća skupština UN još 1981. u cilju obilježavanja i jačanja ideala mira među svim narodima i državama, namijenivši za njegovo obilježavanje treći utorak u rujnu.

Dvadeset godina poslije novom je rezolucijom za fiksni datum obilježavanja bio proglašen 21. rujna kao dan globalnog prekida neprijateljstava i nenasilja.

Međunarodni dan mira omogućuje svim pojedincima, organizacijama i nacijama da svojim jednostavnim djelima zajednički šire poruku mira. Nakon rasprava o uvođenju Dana mira i tome što bi on trebao predstavljati zaključeno je da će on postojati kako bi se kontinuirano podsjećalo na potrebu jačanja mirovnih poruka i ideja među svim ljudima i narodima.

Jedna od vrijednosti koju zagovara Volonterski centar “POZITIVA” jest izgradnja kulture mira, tolerancije, demokratskog sudjelovanja, jednakosti spolova, sloboda izražavanja i jednakost ljudskih prava. Ovo je dan kojeg koristimo da podijelimo zahvalnost sa svim organizatorima volontiranja i volonterima s područja ŠKŽ-a, ali i šire koji su altruistično davali svoje slobodno vrijeme pomažući pojedincima, ali i zajednici u cjelini.

U ime cijelog tima Volonterskog centra “POZITIVA” želim Vam Sretan Međunarodni dan mira

pozitiva LOGO

 

Nove objave