Mladi volonteri iz osam zemalja došli čistiti Šibenik i okolicu

20. ruj 2021. | Novosti i objave

Projekt “Šibenik Zero Waste City” na snazi je nešto dulje od godinu dana, a njegov nositelj, Udruga mladih “Mladi u EU”, u suradnji s javnom ustanovom Tvrđava kulture Šibenik i komunalnim poduzećem “Zeleni grad Šibenik”, provodi različite aktivnosti, a sve s jednim ciljem – osvijestiti građane, s fokusom na mlade, o važnosti zaštite okoliša.

Da je projekt uistinu dobro prihvaćen, kako od domaćih tako i od međunarodnih volontera, potvrdila nam je i Caterina, članica Udruge mladih “Mladi u EU”.

Jako smo zadovoljni projektom i svim timovima, ovo nam je treći tim volontera koji dolazi ove godine, puno nam pomažu i vrlo su entuzijastični u svim aktivnostima koji projekt obuhvaća – rekla nam je Caterina.
Do sada su provedene brojne aktivnosti, od edukativnih radionica, nabave rješenja za prikupljanje i smanjenje odlaganja plastičnog otpada u okoliš, pa do akcija čišćenja različitih lokacija u gradu.

U jednoj od tih akcija čišćenja sudjelovali smo i mi, onoj na Jadriji, dali smo svoj doprinos u očuvanju okoliša, ali smo i napravili priču o mladim ljudima koji svojim primjerom pozitivno utječu na sliku i vizuru grada.

– U akcijama čišćenja i aktivnostima na šibenskim tvrđavama sudjeluju volonteri (Europske snage solidarnosti) iz Hrvatske, ali i međunarodni volonteri, njih ukupno 11 došlo je u Šibenik iz osam zemalja i iduća dva tjedna sudjelovat će u projektnim aktivnostima – dodala je Caterina.

Akciji čišćenja Martinske i Jadrije prethodilo je čišćenje gradske plaže Rezalište na Brodarici, te čišćenje trim-staze na Šubićevcu.

Volonterske aktivnosti i sam projekt komentirala nam je i Sanja Barišić, također članica Udruge mladih “Mladi u EU”.
Volonteri su super, mladi, entuzijastični, koliko vidim, jako su zadovoljni, srdačni su i motivirani u provedbi ovog projekta – kaže nam u razgovoru Sanja, pa zaključuje da je ovdje na Jadriji relativno čisto, a da je na Rezalištu, primjerice, situacija bila puno gora.

Valja spomenuti da je u dosadašnjim volonterskim akcijama čišćenja u gradu i okolici prikupljeno više od osam tona otpada.

– Šibenik je jako lijep grad, sudjelovanjem u ovoj akciji želimo se na neki način odužiti gradu, ali i zajednici – komentirao nam je Adriano, volonter iz Italije koji je prvi put u Šibeniku.

– Jako smo lijepo primljeni od organizatora, i ovo je jedno veliko hvala – dodao je Adriano.
Ovakve i slične volonterske aktivnosti u kontekstu očuvanja okoliša, ali i prezentacije Šibenika kao “zelenog grada”, znače mnogo, tim više što je ovaj projekt i međunarodno podržan.

– Projekt je sjajan, Šibenik je prelijep, prvi put sudjelujemo u ovakvom projektu i zaista uživamo – rekle su nam Carmen iz Španjolske i Joana iz Portugala.

Volonterske aktivnosti udruge “Mladi u EU” ovim ne prestaju, u planu je nastavak akcija čišćenja na području grada i okolice, kad bi se trebali priključiti i domaći volonteri te dati svoj obol ljepšem i čišćem Šibeniku.