Međunarodni dan volontera: Svaki novi dan je prilika za dobra djela

5. pro 2021. | Novosti i objave

Udruga mladih “Mladi u EU” i Volonterski centar “POZITIVA” čestita svim volonterkama i volonterima 5. prosinca – Međunarodni dan volontera!

Opća skupština Ujedinjenih naroda proglasila je 5. prosinca Međuanrodni dan volontera 1985. godine kako bi se naglasila važnost volontera i njihovog dobrovoljnog rada te promicale pozitivne vrijednosti volontiranja.

Međunarodni dan volontera obilježava se 5. prosinca s ciljem podsjećanja javnosti o prednostima i dobrobitima volonterskoga rada i njegovu doprinosu razvoju lokalne i šire zajednice.

Volontiranje je jedan od najvidljivijih izraza solidarnosti. Volonterski projekti mladima nude mogućnosti za sudjelovanje u aktivnostima koje pomažu u ispunjavanju potreba lokalnih zajednica, a time doprinose rješavanju važnih društvenih problema na terenu. Osim toga, volontiranje mladima omogućuje stjecanje korisnog iskustva, vještina i kompetencija za osobni, obrazovni, društveni, kulturni, građanski i profesionalni razvoj, čime se poboljšava njihova zapošljivost i potiče aktivno građanstvo.

“Znanstvena su istraživanja pokazala da volontiranje pozitivno utječe na zdravlje, društvene veze i uspješniju karijeru pojedinaca. Volontiranje podiže samopouzdanje i zadovoljstvo životom, pomaže stvaranju brojnijih i snažnijih društvenih veza te stjecanju mnogih vještina poput timskog rada, komunikacije i jezičnih sposobnosti. To povećava mogućnost zapošljavanja jer poslodavci traže proaktivne ljude koji imaju nešto više od sveučilišne diplome”, ističe Patrycja Pieniazek, bivša volonterka, a danas koordinatorica volonterskih projekata u zagrebačkoj udruzi O.A.ZA.